Veelgestelde vragen Metoject®

Deze website geeft ook antwoord op veelgestelde vragen over de Metoject®. Mocht u toch nog vragen of problemen hebben neem dan contact op met uw arts, apotheker of verpleegkundige.

 

Waarvoor wordt Metoject® gebruikt?

Metoject® is geïndiceerd voor het behandelen van:

  • lichte tot matige vorm van de ziekte van Crohn, ofwel alleen of in combinatie met corticosteroïden bij volwassen patiënten die refractair zijn voor thiopurines of deze niet kunnen verdragen,
  • actieve reumatoïde artritis bij volwassen patiënten,
  • polyartritische vormen van ernstige, actieve juveniele idiopathische artritis, wanneer de respons op niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) onvoldoende is geweest,
  • ernstige recalcitrante invaliderende psoriasis, die niet adequaat reageert op andere vormen van behandeling zoals fototherapie, PUVA en retinoïden en ernstige artritis psoriatica bij volwassen patiënten.

De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking in het spijsverteringskanaal. Bij de ziekte van Crohn kunnen er in principe ontstekingen optreden in het hele spijsverteringskanaal. Dus in het hele gebied vanaf de mond tot aan de anus. Bij de meeste patiënten zijn alleen de dunne darm, dikke darm en/of endeldarm ontstoken.

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische collageenziekte die wordt gekenmerkt door ontsteking van de synoviale membranen (gewrichtsmembranen). Deze membranen produceren een vloeistof die voor veel gewrichten werkt als een smeermiddel. De ontsteking veroorzaakt verdunning van het membraan en zwelling van het gewricht.

Juveniele artritis betreft kinderen en adolescenten jonger dan 16 jaar. Van polyartritische vormen is sprake wanneer 5 of meer gewrichten zijn aangetast binnen de eerste 6 maanden van de ziekte.

Artritis psoriatica is een soort artritis met psoriatrische laesies van de huid en nagels, met name in de gewrichten van vingers en tenen.

Psoriasis is een vaak voorkomende chronische huidziekte die wordt gekenmerkt door rode plekken, bedekt door dikke, droge, zilverkleurige, klevende schubben.

Dit middel verandert en vertraagt de progressie van de ziekte.

Hoe wordt Metoject® gebruikt?

  • Dit middel wordt uitsluitend eens per week als injectie toegediend.
  • Bij aanvang van uw behandeling zal de Metoject® door medisch personeel worden geïnjecteerd. Uw arts kan echter beslissen dat u in staat bent om aan te leren hoe u zelf dit middel onder de huid kunt toedienen. In dat geval zult u een gepaste training krijgen.
  • U mag dit middel in geen enkel geval bij uzelf trachten toe te dienen voordat u hiervoor een training heeft gekregen.
  • Nadat u de training heeft gehad kunt op deze site de instructiefilm bekijken of de patiënten folder downloaden. U kunt dan de uitleg, hoe u de voorgevulde spuit gebruikt, nog eens doornemen.

Hoe moet ik Metoject® bewaren?

De Metoject® voorgevulde spuit moet bewaard worden beneden 25°C in de gesloten originele buitenverpakking. Op deze manier zorgt u ervoor dat de Metoject® voorgevulde spuit beschermd wordt tegen licht.

Er zit een kleine luchtbel in de injectiespuit, waarom?

Deze luchtbel is nodig om ervoor te zorgen dat alle vloeistof wordt geïnjecteerd. Zo weet u zeker dat de juiste dosering wordt toegediend.

Wat moet ik doen met een gebruikte Metoject® voorgevulde spuit?

Vraag uw apotheker wat u moet doen met een Metoject® voorgevulde spuit die u niet meer gebruikt. De Metoject® voorgevulde spuit wordt dan op een verantwoorde manier vernietigd en komt niet in het milieu terecht.

Ik ben vergeten de Metoject® voorgevulde spuit te gebruiken, wat moet ik nu doen?

Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen. Indien u bent vergeten de injectie met de Metoject® voorgevulde spuit toe te dienen neemt u dan contact op met uw arts.

Wat moet ik doen als er methotrexaat op mijn huid is gekomen?

Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen. Indien u bent vergeten de injectie met Metoject® PEN toe te dienen neemt u dan contact op met uw arts.